Herstel van Hart en Verbinding; Hoe een hartinfarct onze relatie veranderde.

Een hartinfarct is een ingrijpende gebeurtenis die de kern van je bestaan raakt. Je staat opeens oog in oog met je eigen sterfelijkheid. Mijn leven werd abrupt onderbroken door zo’n hartinfarct, een gebeurtenis die mijn perspectief op het leven en relaties beïnvloedde en veranderde.

Het ging allemaal zo snel, maar wat ik me vooral herinner is de hand van mijn partner in de mijne. Ik was bang en in de war, we wisten niet wat er zou komen. Maar dat simpele hand in hand zei ‘ik ben er’, een stille belofte aan elkaar: we gaan hier samen doorheen. Nu, als ik haar hand vast heb, kan ik dat nog voelen.

In de nasleep van mijn hartinfarct had ik een diepgaande realisatie: het probleem was dan wel opgelost met een operatie, maar fysiek als emotioneel was ik kwetsbaar. Ik moest mijn vertrouwen terug zien te vinden, hoe? Onze drie pubers waren in de war en verdrietig. Iedere ochtend en avond kwamen ze langs in het ziekenhuis om ‘dag’ te zeggen. We zeiden weinig, maar steeds vaker pakten ze mijn hand, als een soort ‘hallo’ en ‘doei’. Dit dagelijkse ritueel werd een bron van troost en stabiliteit. Ik voelde me daardoor niet alleen en realiseerde me hoe belangrijk kleine gebaren zijn in een crisis. Mijn partner was de rots in de branding. Toch merkten we dat onze relatie door mijn herstelproces onder druk kwam te staan. Terwijl ik al mijn energie nodig had, voelde mijn partner zich onzeker in het uiten van haar emoties en gevoelens. We worstelden met onuitgesproken zorgen en angsten. Mijn partner trok zich terug, wilde mij niet onnodig belasten. Ze voelde zich daardoor steeds meer alleen. Om me te steunen zei ze dan: ‘het komt goed’. Ik trok me terug, bang voor mijn angst en onzekerheid (komt het wel goed?). Toch was er altijd die hand in mijn hand en dat voelde vertrouwd. Het hielp ons, maar het was niet genoeg. Samen met een EFT-therapeut spraken we over wat we doormaakten. We leerden er ruimte maken voor onze angst, onzekerheid en zo werd onze onderlinge verbinding en vertrouwen weer sterker.

De betrekkelijkheid van het leven is met een schok duidelijk geworden, in onze relatie en gezin. Hoe houd je elkaar vast in verbinding als de grond onder je voeten verdwijnt? Voor ons was dat bewust samenzijn, het koesteren van kleine gebaren en praten, hoe moeilijk ook. In de breuklijnen schuilt de mogelijkheid voor groei en heling. Verbinding was voor ons hand in hand, elkaar vasthouden, elke dag. Nu kunnen we zeggen: Komt het goed? Ja het komt goed.

 

Jacomijn Jacobs is EFT-relatietherapeut, opleider en supervisor. In haar werk heeft ze al heel wat mensen begeleid naar verbinding en houdt ze zich bezig met emotieregulatie problemen in relaties. Jacomijn heeft samen met haar partner drie opgroeiende pubers.

 

Deel artikel

Gerelateerd nieuws