Het intersubjectieve – of gewoon de betrekking - houdt niet op als ik naar mijn werk ga. Ik neem mijn hechtingsstijl mee naar de koffieautomaat op mijn afdeling. Op kantoor voltrekt zich hetzelfde, maar dan een beetje anders. Jef Slootmaeckers (EFT-trainer) zei onlangs nog ‘Ge doet wat ge doet omdat ge voelt wat ge voelt, in die context’.  Dus ook op mijn werk, ver van mijn eigen veilige hechtingsfiguren thuis. Dagelijks probeer ik mijn relaties te onderhouden en emoties van mezelf en van anderen te reguleren. Het past mij dus heel goed om de hechtingsbril op te houden.

Het arbeidsconflict als hechtingsvraagstuk

Net als Emotion Focused Mediation (EFM), het zusje van EFT, zie ik het arbeidsconflict als hechtingsvraagstuk. Als het stroef gaat in mijn samenwerking met anderen ontstaat er weleens een geschil. Daardoor is er ook weleens een vertrouwensbreuk ontstaan, meer dan eens. Soms als gevolg van één of een reeks aan incidenten. Soms zelfs door structureel negatieve patronen. Ik zie een arbeidsconflict dus ook, behalve als een clash van belangen, vooral als een gebrek aan emotionele afstemming. Dat doet pijn en dat herinner ik me maar al te goed.

Ik leerde dat de impact van conflicten op het werk veel verder gaat dan alleen wrevel op de werkvloer. Partnerrelaties lijden eronder en vaak doet het gezinnen ook geen goed. Als het verdiept en aanhoudt, dan zijn de gezondheidsgevolgen ook groter dan je denkt. En natuurlijk ook de kosten voor (juridisch) advies, begeleiding en reparatie die  een veelvoud zijn van een gemiddeld jaarsalaris. Als EFM-mediator in arbeid en samenwerking zie ik die gezondheidsschade bij mensen in de kamer.

Emoties op je werk

In mijn mediations gaat het er soms hard aan toe: diepgaande ruzie, een bittere werksfeer met aanklampers, terugtrekkers, passief-agressief gedrag, reactieve patronen en uiteindelijk veel gezondheidsklachten met langdurig uitval tot gevolg. Het lijkt wel een partnerrelatie in scheiding!

Ik hoor Sue zeggen ‘Be where they are and reflect the present proces’!  En dat helpt me te beginnen waar het moet, namelijk in het hier en nu. Met EFM schep ik orde in de emotionele chaos en help de stress tussen twee collega’s, maar ook in het team, te verlagen. Alleen met een kalm brein krijg ik zicht op de angsten, zorgen, behoeften en verlangens van betrokken collega’s. En die behoeften verschillen niet zo veel van de affectieve verbinding. Ga maar na:

  • goed genoeg zijn als mens – in de ogen van de ander
  • je serieus genomen voelen, gezien en gehoord voelen
  • professionele autonomie kunnen ervaren in een vaak asymmetrische werkrelatie
  • je gewaardeerd voelen en dat ook merken in de werkrelatie
  • als professional kunnen groeien en excelleren
  • en zo meer …

Maar dat lukt niet altijd en soms schuurt het te lang, waardoor praktische oplossingen niet meer helpen (overplaatsing, demotie, dagje extra vrij of cursus als doekje voor het bloeden). Reden te meer, vind ik, dat EFM veel kan betekenen op de werkvloer. Als we de affectieve (partner)relatie inwisselen voor de samenwerkingsrelatie dan is de Tango van Sue in beginsel heel passend. Ik noem het ook wel de ‘business-tango’. Waarom business? Omdat dergelijke conflicten altijd rechtsgevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld arbeidsrechtelijke, de ontslag- en transitievergoedingen, de ziektewet, het ontslagrecht en ga zo door. De business-tango speelt op de achtergrond altijd mee en heeft een extra stap, namelijk: Move-6. 

De ‘business-tango’: Move-6

Ik zie dat met de Move-6 de kracht van EFT in de zakelijke sfeer goed tot zijn recht komt. Het is een belangrijke (juridische) dimensie in de conceptualisatie van het conflict als hechtingsprobleem. Een belangrijke motor van het conflict is tenslotte, naast het gebrek aan emotionele afstemming, vooral gelegen in materiele zaken. In dit geval van een arbeidsconflict bijvoorbeeld het gebrek aan taak en rolbeschrijving, ongelijke beloningen, uitsluiting op basis van sekse, kleur of oriëntatie en ‘anders behandeld worden dan collega’s.

In Move-6 verbind ik alle zakelijke aspecten van het conflict verbonden met de angsten, behoeften en verlangens. Deze emotionele betekenisgeving levert een nieuwe interactie op. Het begrijpen van dat patroon kalmeert en herstelt de werkverhouding in de meeste gevallen. Soms leidt het tot een beter afscheid. Dan is in ieder geval recht is gedaan aan de betrekking, de emoties en behoeften van betrokkenen.

 

In een eerdere gastcolumn beschreef ik de toepassing van emotiegericht werken (EFM) in het domein van het strafrecht. Tijdens een mediation in strafzaken werkt het gebruik van de lemniscaat ontschuldigend en zijn slachtoffer en dader geholpen bij hun herstel.

Meer weten: www.efmediation.nl of klik op de EFM-link onderaan de EFT.nl-pagina.

Over Makiri Mual

Makiri Mual is EFM-mediator en trainer EFT. Hij begeleidt individuen en teams bij dreigende conflictsituaties om, recht doend aan de onderstroom van gevoelens, tot een oplossing te komen. Mual is tevens bestuurslid van Stichting EFT Nederland.

Deel artikel

Gerelateerd nieuws