In haar fictieve behandelsetting trof Karin het koppel Pieter en Nathalie. Samen hebben Pieter en Nathalie een dertienjarige zoon Max. De reden dat ze bij Karin zijn: Nathalie mist Pieter. Pieter werkt veel en als hij thuis is, zit hij vaak op zijn telefoon of achter de computer werkmails te beantwoorden. Nathalie wil graag dat Pieter meer betrokken is bij het gezin en vaker met haar praat. Pieter voelt op zijn beurt dat wat hij doet nooit goed genoeg is. Hij vliegt rond op zijn werk en thuis moet hij van Nathalie ook nog ‘dit doen en dat doen’. Bovendien praat Nathalie toch altijd al met Simon, haar beste vriend?

Terwijl Nathalie met haar hele houding vooral op Karin gericht is, zit Pieter lichtelijk onderuitgezakt. Hij lijkt wat afwezig. Karin benoemt wat ze ziet en vraagt hoe Pieter in de sessie zit. Ze vraagt ook wat het met hem doet dat zijn vrouw zegt dat zij hem mist. Door gedurende de sessie te reflecteren, valideren en dieper in te gaan op gevoelens en emoties van beide partners en in reactie op elkaar, krijgt ze boven water dat zowel Pieter als Nathalie zich onzeker voelen. Nathalie wil graag meer contact met haar man en voelt zijn emotionele afwezigheid als een afwijzing. Pieter voelt zich door de vriendschap tussen Nathalie en Simon overbodig, wat hem onzeker maakt. Bovendien hoopt hij op iets meer begrip voor zijn vermoeidheid door al dat harde werken, al ziet hij ook wel in dat zijn harde werken soms een excuus is om niet het ongemak van de relatie te hoeven voelen.

Deuren openen voor verandering

Henk Jan Conradi zag allerlei soorten emoties en gedragingen voorbijkomen tijdens de sessie. Emoties, gebaseerd op angst en gedragingen zoals stiltes die vooral afstand in een relatie scheppen. Onveilige hechting motiveert om boos en kritisch te zijn, legde Henk Jan uit. Dit beïnvloedt iemands responsiviteit voor de behoeften van een partner en het helpen om die behoeften in te vullen. Hij pleit, geheel in lijn met het EFT-gedachtegoed, voor het laten zien van de meer kwetsbare emoties, omdat die verbindend werken en omdat de partners daar meer responsief (begripvol) op kunnen reageren

Wat Karin in haar sessie deed, was het creëren van een veilige plek om het voor het stel mogelijk te maken om een andere respons te ontvangen van de partner. Haar doel was het laten ervaren van een onvergetelijke lijflijke ervaring die deuren opent voor nieuwe verandering in gedrag thuis. Je kan met elkaar afspraken maken, vulde Henk Jan aan, maar wanneer emoties erbij komen nemen die het over. Je moet mensen laten voelen hoe het ook kan. Dat is de kracht van relatietherapie.

Initiatief van Kennisnetwerk Relaties & Scheiding, NVRG en Stichting EFT Nederland

Dit congres werd georganiseerd door het Kennisnetwerk Relaties & Scheiding in samenwerking met de NVRG en Stichting EFT Nederland en trok omstreeks 120 wetenschappers en beoefenaars. Andere sprekers die op het programma stonden, waren:

Francesca Righetti. Zij sprak over de strijd tussen liefde en minachting. Ambivalentie komt veel voor in relaties (25-40%) en veroorzaakt stress en ongemak. Afhankelijk van iemands denken in oplossingen of problemen, leidt dit tot constructief of destructief gedrag. Wanneer gedrag wisselend en onvoorspelbaar wordt, veroorzaakt dit gedrag onbegrip bij partners en meer neiging om de relatie op te geven. Fijn nieuws voor therapeuten: ambivalente mensen zijn nog altijd heel erg betrokken bij de relatie; interventies kunnen zeker helpen. Interventie wordt pas moeilijker wanneer mensen vooral en alleen nog maar negatief zijn.

Bernadette Janssen en Olaf Goorden vertelden over het SCRES-instrument (screening and evaluation in post-separation intervention) dat in kaart brengt hoe kinderen en ouders een scheidingssituatie ervaren. Bijzonder relevant, aangezien elk jaar zo’n 80.000 kinderen te maken krijgen met een scheiding.

Elisa van Ee en Marieke Dewitte maakten met hun bijdragen duidelijk hoe belangrijk het is om de partner te betrekken bij de behandeling van PTSS en bij seksuele problemen, terwijl beide problematieken momenteel vooral individueel behandeld worden:

Elisa van Ee legde de relatie tussen gezondheidseffecten en de gezamenlijke omgang met stress in een relatie. Haar boodschap: als je partnerbehandeling toevoegt aan de behandeling van PTSS, gaat de effectiviteit van de PTSS-behandeling omhoog.

Marieke Dewitte sprak haar verbazing uit over dat wetenschappelijk onderzoek naar seksuele opwinding meestal gebeurt onder individuen en in laboratorium situaties, terwijl seks vooral ontstaat in relaties en de omgeving ertoe doet. Zij is vooral geïnteresseerd in seksuele synchronie; hoe partners hun seksuele opwindingsreacties ervaren en op elkaar afstemmen in de loop van de tijd.

 

De middag werd georganiseerd en voorgezeten door hoogleraar duurzame relaties Esther Kluwer, wiens leerstoel mede gefinancierd wordt door Stichting EFT Nederland.  

Deel artikel

Gerelateerd nieuws