Je hebt al veel pogingen gedaan om de situatie te veranderen. Ruzie maken, romantische weekendjes weg, of het een tijd laten rusten. Alles werkt een beetje, maar vooral maar even. Je bedenkt dat relatietherapie misschien nog een optie is om iets te veranderen. Iemand met ervaring op dit vlak moet ons toch kunnen helpen? Maar je weet al wat je partner gaat zeggen; ‘Oh nee, zo’n softe therapie is niets voor mij! We komen er wel uit schatje!’ Wat doe je dan? Je wilt zo niet verder, maar je partner wil hier niets aan doen lijkt het.

Twijfel

Er kunnen veel (logische) redenen zijn waarom mensen niet in therapie willen. Soms vindt een partner de situatie minder erg. Hij of zij heeft bijvoorbeeld meer behoefte aan ruimte, en heeft minder behoefte aan samenzijn. Waarom zou er dan iets moeten veranderen? Sommige mensen vinden therapie erg spannend, bijvoorbeeld omdat hij of zij niet zo goed met woorden of gevoelens denkt te zijn, waardoor de angst ontstaat het onderspit te delven of af te gaan. Of is er de angst dat een therapeut alles uit je jeugd gaat oprakelen en dat dingen alleen maar erger worden. Er kunnen veel redenen zijn waarom je partner twijfelt. Hoe ga je daarmee om als partner die in therapie wil om samen aan dingen te kunnen werken? Hier volgen een aantal praktische tips die je kunnen helpen.

1. Bedenk gemeenschappelijke doelen voor de therapie en bespreek die

In ruzies is het risico aanwezig dat je de ander de schuld geeft voor de problemen in de relatie. Je partner zou het gevoel kunnen hebben dat de relatietherapie bedoeld is om hem of haar te veranderen. Dat creëert onveiligheid en weerstand. Bedenk daarom welke doelen jij voor de relatie zou hebben, in plaats van doelen voor de ander. Meer verbinding en intimiteit, betere communicatie, het leren begrijpen van elkaars behoeften, of weer samen kunnen lachen zoals vroeger, zijn hier goede voorbeelden van. Neem een rustig moment om dit te bespreken.

2. Vraag je partner naar de reden van de twijfel, en probeer deze niet te veranderen

Misschien wil je zo graag werken aan je relatie, dat je de neiging hebt ieder bezwaar van je partner direct te ontkrachten. Dit maakt echter dat je partner zich niet begrepen voelt en nog minder motivatie heeft voor medewerking. Vraag daarom serieus naar zijn of haar twijfels, en probeer je hier zonder oordeel in te verplaatsen. Kijk daarna pas of je iets aan deze bezwaren kunt doen (‘misschien kunnen we samen een therapeut zoeken die ons beide aanspreekt’).

3. Zoek samen meer informatie

Ga samen op zoek naar meer informatie, bijvoorbeeld op de website EFT.nl. Daarop wordt meer informatie gegeven over EFT relatietherapie. Je kunt lezen over andere stellen die deze therapie volgden, en meer te weten komen over de gedachte achter de therapie. EFT is een bewezen effectieve therapie, waar je je weer kunt leren verbinden met je partner. Het werkt ook als je het moeilijk vindt om te praten over gevoelens of deze te laten zien (de therapie heeft juist als doel, je hierbij te helpen. Als je het al perfect zou kunnen, had de therapeut waarschijnlijk niets meer te doen!)

4. Spreek af eerst alleen een kennismaking te hebben

Een eerste gesprek met een relatietherapeut is spannend. Vooral voor het stel, maar ook altijd een beetje voor de therapeut. Beide partijen moeten kijken of er een klik en vertrouwen is voor een goede samenwerking. Uiteindelijk is een kennismaking daarom een goede kans om te kijken of relatietherapie iets voor jullie is. De therapeut kan uitleg geven over de werkwijze, en wat er van jullie wordt verwacht. Spreek af niet direct te beslissen om verder te gaan, maar dit na het eerste gesprek samen te overleggen.

Hopelijk helpen deze tips je een beetje op weg. Realiseer je dat het voor ieder stel een grote stap is om hulp te zoeken, en dat het een proces is om hier naartoe te groeien. Maar als jullie de stap eenmaal hebben gewaagd, is het de investering vaak meer dan waard!

 

Hobbelig proces

Te lang wachten met in therapie gaan en een gebrek aan motivatie zijn de meest genoemde redenen voor het falen van relatietherapie. Dat bleek vorig jaar uit onderzoek onder 571 relatietherapeuten aangesloten bij de NVRG en bij EFT Nederland, die een vragenlijst invulden van Volkskrant Magazine. Op ons verzoek deed Bram Jonkheer daarnaast vorig jaar onderzoek naar het hobbelige proces dat mensen afleggen voordat ze in relatietherapie komen. 

 

Tekst: Lars van Kessel. Beeld: Pexels

 

 

 

 

Deel artikel

Gerelateerd nieuws